Najlepsza pizza w Szczecinie

Pizza niewątpliwie jest w obecnych czasach najbardziej popularnym na całym świecie daniem, które w zależności od miejsca może występować w różnych odmianach. Korzeni pizzy możemy wyszukać już w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie, gdzie płaskie owalne placki wyrabiane z mąki i wypiekane w piecach stanowiły powszechną potrawę ludności, jednak prawdziwą stolicą pizzy są bez wątpienia Włochy. Mówi się, że nowożytna pizza narodziła się pod koniec XIX wieku, kiedy to w Neapolu na cześć królowej Małgorzaty Sabaudzkiej znany piekarz przyrządził nowatorski danie – była to pizza w barwach flagi włoskiej: z pomidorami (czerwony), mozzarellą (biały) i bazylią (zielony), do dziś znana jako „margherita”. Obecnie, renoma pizzy rozrosła się na cały świat, co więcej rozmaite kraje i różne regiony mają swoje charakterystyczne jej rodzaje, spróbować można choćby pizzę turecką z kebabem, góralską z oscypkiem, hawajską z ananasem itd. Największymi entuzjastami pizzy okazali się Amerykanie, którzy według statystyk jedzą jej najwięcej na świecie i którzy ustanowili nawet jej święto. Ich pizza znacząco odróżnia się od klasycznej włoskiej zarówno składnikami, ale przede wszystkim grubością ciasta – pizza amerykańska cechuje się elastycznym ciastem, podczas gdy włoska margherita jest na cienkim i chrupiącym placku. Ogromną zaletą pizzy jest właśnie możliwość jej dowolnej modyfikacji – każdy w zasadzie może zrobić ją po swojemu, dodając ulubione składniki i według uznania dobierając ich ilość. Poza tym, niezwykle prosto można przyrządzić pizzę w domu, zarówno w wersji wytwornej i bogatej, np. z owocami morza, łososiem, lub w wersji prostej z sosem pomidorowym, serem tartym, bądź tym, co znajdziemy w lodówce. czy też iść do pizzerie szczecin.